Što je Balayage?


Balayage je trend koji je osvojio cijeli svijet, a nisu mu imune ostale ni zvijezde na crvenom tepihu. Izgled se postiže ručno oslikanim naglascima, a klijenti vole ovu tehniku jer kosi daje prirodan osunčan izgled, a održavanje je puno lakše od tradicionalnih pramenova.

Želite li ponovno stvoriti one prirodne nijanse koje ste imali kao dijete? Balayage to može. Balayage čini da izgledate kao da ste se upravo vratili s raskošnog ljetnog odmora. Balayage kaže: “Imam sjajnu kosu” na način koji je suptilan, ali uočljiv – a ne blještav i očit. Evo što sve trebate znati o ovom trendu.

Što znači “balayage”?
Pojam potječe od francuske riječi “balayer”, što znači lagano nanositi ili „mesti“ (engleska riječ „sweeping“). To je pojam koji se odnosi na način nanošenja boje, a ne na samu boju. Balayage je tehnika kojom se boja kose slika na kosu kako bi se stvorio graduirani, prirodniji efekt isticanja.

To znači da je konačni izgled manje prugast od pramenova, dok nudi istu prekrasnu dimenziju i zabavnu boju.

 

Zašto je balayage toliko popularan?

– Zahtijeva manje održavanja od većine boja kose. Budući da je postupak osmišljen tako da daje izgled izraslih korijena na laskav i prirodan način umjesto oštrih i nesretnih, manje je posla za održavanje. To znači manje vremena i novca provedenog u salonu, a zauzvrat i manje štete nanesene kosi.

– Svaki balayage je različit: postavljanje, gradacija i boja temelje se na vašoj boji kose, teksturi i duljini, tako da se može prilagoditi svakom klijentu kako bi istaknuo ili ublažio crte lica. Dobar stilist uvijek će uzeti u obzir ton kože klijenta i prirodnu osnovnu boju kako bi odredio koji će tonovi najbolje funkcionirati, Nijedan balayage ne bi trebala izgledati jednako – imajte to na umu dok pregledavate portfelj svog frizera.

– U trendu je. Poznate osobe od Kardashiana do Chrissy Teigen dovele su trend svjetlosti u središte pozornosti, pa nije ni čudo što je planetarno popularan. Potraga za hashtagom “balayage” daje više od 20 milijuna rezultata na Instagramu.

Po čemu se balayage razlikuje od pramenova ili ombrea?

Izrazi “balayage”, “ombre”, “dječji pramenovi” i “istaknuti dijelovi” različiti su stilovi i tehnike koji se odnose na isti cilj: osvjetljavanje kose. Sve se mogu kombinirati za željeni izgled.

• Tradicionalni pramenovi nastaju razdvajanjem komada kose i umotavanjem u foliju od korijena do vrha. Istaknute folije stavljaju se blizu tjemena, sprječavajući posvjetljivač da dođe na okolnu kosu. Kao rezultat, kroz kosu će se isplesti svijetle, uočljive linije boja. Omotavanjem kose u foliju omogućuje se brži razvoj boje (također se više osvjetljava) nego što bi se moglo postići samo ručnim slikanjem, zbog čega mnogi stilisti i dalje koriste neke strateški postavljene folije, čak i kad rade balayage.

• Dječji pramenovi su izuzetno tanki pramenovi koji oponašaju izgled dječjih prirodnih pramenova (otuda i naziv).

• Ombre znači “zasjenjen od tamnog do svijetlog”, tako da je balayage zapravo tehnika koja se koristi za stvaranje ombrea. Međutim, ako u salonu zatražite ombre, velika je vjerojatnost da će vam se svi krajevi posvijetliti.

Vrhovi kose postaju puno svjetliji s ombreom nego što bi mogli s balayageom, jer je cijeli pramen zasićen izbjeljivačem za čvršći završetak. Balayageom se pramenovi oskudno boje, a oni koji se oboje stapaju se u kosu.

• Balayage nudi lakoću mekšeg, kombiniranog izgleda. Tehnika oponaša ono što bi se moglo dogoditi vašoj kosi ako bi se prirodno posvijetlila suncem, a ne postoji linija razgraničenja – prugaste ili oštre linije boja.

Kako održavati svoj balayage

Iako vam balayage omogućuje gotovo godinu dana bez bojanja kose, to ne znači da ste potpuno bezbrižni što se tiče održavanja. Da bi vaša boja izgledala svježe između posjeta, koristite bogatu, hidratantnu masku za kosu za zdrav sjaj. Dokazano je i da šampon s ljubičastim tonom uravnotežuje sve mesingane tonove koji se mogu pojaviti između boja.

Ukoliko biste voljeli probati ovu tehniku, obratite nam se jer mi smo tu za Vas.